Зареждане на тонер касети

При зареждане на тонер касети Вие:

 • Спестявате до 70% от цената за нова касета
 • Намалявате значително изхвърлянето на бавноразграждащи се отпадъци в околната среда
 • Икономисвате енергия и суровини за производството на нови касети, изхвърлянето на вредни газове в атмосферата и замърсяване на почвата и водата.
 • Създавате работни места в България
 • Парите от зареждането не отиват в Китай, САЩ или други държави

Има още много ползи от зареждане на тонер касети , но не е нужно да изброяваме всички – и тези са достатъчни.

Зареждането на тонер касети е процес, при който изхабената празна касета се пълни с тонер, за да се използва отново. Този процес може да бъде наречен още пълнене, рефил, презареждане, рециклиране. Това може да стане по различни начини. В интернет могат да се видят много клипчета как се зарежда тонер касета, като се пробива дупка с поялник , пълни се с тонер и отгоре се залепва лепенка. Може и така, но тук при нас тези методи не се използват. За да се постигнат най-добри резултати при зареждането , тонер касетата трябва да се разглоби , да се изчистят контейнерите от стария тонер, да се почистят всички части с подходящи материали и химикали, след това да се напълни с нужното количество качествен тонер , да се смаже където е нужно, да се сглоби и да се пробва как работи. Само така ще имате качество на печат, както при оригиналните тонер касети. Частите на тонер касетата са изчислени да издържат един цикъл на работа, но обикновено издържат повече , и това тяхно качество се използва при зареждането. Естествено няма нищо вечно и при работата си частите се изхабяват както механично , така и като електрически и магнитни свойства , идва момент, в който се налага да се сменят една или няколко части и тогава вече говорим не за зареждане на тонер касета , а за рециклиране.

В днешно време производителите на лазерни принтери и многофункционални устройства слагат чипове на тонер касетите , а някои слагат специални зъбни колела , които механично ресетират машината. Тези чипове би трябвало да са в помощ на потребителите и с тяхна помощ те да знаят колко страници са отпечатали досега и за още колко остава тонер в касетата. По този начин потребителят би трябвало да е подготвен , че скоро тонерът ще свърши и да си осигури резервна или да се ориентира към зареждане на празната тонер касета. При повечето производители, щом чипът свърши , машината спира. При някои производители принтерът може да продължи да работи със свършил чип , но показва съобщение , че тонер касетата е празна. При зареждане на тонер касетите при някои марки и модели чипът може да не се сменя , като машината продължава да работи , но показва съобщение, че тонерът е свършил . При други марки и модели обаче, чипът трябва да се смени задължително , защото иначе принтерът не работи , въпреки че тонер касетата е заредена. Това оскъпява зареждането. При някои модели може да се презапише фърмуера на машината с друг и по този начин да работи без смяна на чипове , но така се нарушава гаранцията на машината.

Производителите на лазерни принтери и многофункционални устройства за някои модели предлагат само по един вид тонер касета , а за други модели по няколко – с различен капацитет. Например може едната касета да е за 3000 копия , а другата за 7000 копия. Малката и голямата тонер касета може външно да се различават една от друга , а може и да са напълно еднакви ( с изключение на парт номера), просто се зареждат с различно количество тонер , за различен брой копия. Производителите дават броя страници, които може да се отпечатат с конкретна тонер касета при 5% запълване на страницата със съответния цвят тонер. Ако се печата с по-голям процент запълване на страницата , броят копия намалява и обратно: ако страницата е по-малко запълнена , страниците ще са повече.

Сервиз

гр. София, жк. Дружба 2, 5-та част, ул.Делийска воденица №29

Телефон: 0895 74 74 73

Работно време на сервиза

 • Понеделник: 8:30 - 13:30 и 17:30 - 19:00
 • Вторник: 8:30 - 13:30 и 17:30 - 19:00
 • Сряда: 8:30 - 13:30 и 17:30 - 19:00
 • Четвъртък: 8:30 - 13:30 и 17:30 - 19:00
 • Петък: 8:30 - 13:30 и 17:30 - 19:00
 • Събота: 09:00 - 14:00
 • Неделя почивен ден